Nuttig & noodzakelijk: Een charmeoffensief voor de bouwsector!

Het beeld wat veel mensen hebben van de bouwsector klopt niet. In de vakkrant “Bouw & Aanbesteding" van december 2019 staat dat twee op de drie Nederlanders vindt dat het beroep van bouwvakker te weinig waardering krijgt vanuit de samenleving. Toch zegt 27 procent begrip op te kunnen brengen dat jonge ouders niet willen dat hun kind bouwvakker wordt. Waarom ontbreekt er dan nog steeds een gerichte aanpak om meer draagvlak voor de bouwvakker te creëren?

Al met al een goed vertrekpunt voor een charmeoffensief

Wij doen daar nog een schepje bovenop, door eens een positief tegengeluid te laten horen. Want wat maakt het werken in de bouw nu zo aantrekkelijk?

  • Je laat letterlijk iets achter. Bouwvakkers laten veel meer zichtbaar achter dan mensen die dagelijks op kantoor werken. Zij kunnen trots aan partner, kinderen, kleinkinderen, familie of vrienden laten zien wat zij samen met het bouwteam gemaakt hebben.

  • Het is een sector boordevol innovatie. Werken in de bouwsector biedt de mogelijkheid op een interessante toekomst omdat er veel technologische ontwikkeling in plaatsvindt, waardoor je jezelf ook kunt ontwikkelen. Bijvoorbeeld worden er tegenwoordig nieuwe vormen gemaakt met behulp van 3D technologie, die traditioneel niet gebouwd konden worden. Daarnaast zorgt 3D print voor ijzersterke nieuwe constructies en verbindingen door grondstoffen op een slimme manier samen te voegen. Futuristische steden zullen erdoor gaan ontstaan, zolang er maar voldoende aanwas is van mensen die in de bouwsector willen werken.

  • Aantrekkelijk voor (jonge) klimaatverbeteraars. Mensen die een positieve bijdrage willen leveren aan het klimaatprobleem zijn in de bouwsector aan het juiste adres. Zowel in de ontwerpfase, de bouwfase, de gebruiksfase en de sloop is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en hergebruik. Bouwvakkers met slimme ideeën kunnen voor de klimaatuitdaging van enorme betekenis zijn. De Rijksoverheid geeft zelfs fiscale voordelen aan bedrijven die duurzaam bouwen.

  • Je voorziet in iemands basisbehoefte. Bouwvakkers werken voor datgene wat voor iedereen een basisbehoefte is, namelijk onderdak! Dat is misschien wel de allermooiste gedachte. Dat jij ervoor gezorgd hebt dat iemand een veilige woon- of werkplek heeft.

Hoe het foutieve imago ontstaan is?

Wellicht omdat er al op jonge leeftijd een stereotiep ‘Bob de bouwer, kunnen wij het maken’ beeld ontstaan is van een wat zachtaardige metselende meneer. Terwijl er in de bouw inmiddels ook veel stoere vrouwen werken. Mogelijk herken je ook uit films of reclames ‘de fluitende bouwvakkers’ die zich platvloers gedragen en een langslopende vrouw nastaren. Het meest schadelijke woord, waardoor veel mensen van bouwvakkers een verkeerd beeld hebben, is het zogenaamde ‘bouwvakkersdecolleté.’ Een nadere uitleg vinden wij niet nodig, maar het geeft in ieder geval aan dat het imago van de bouwsector wel een steun in de rug kan gebruiken. Ook de broek van een advocaat of ingenieur kan ongepast zitten, maar daar hoor je nooit iemand over…

Ook zin om opbouwend werk te doen?

Je zult verrast zijn hoe inspirerend, leuk en waardevol het is om in deze innovatieve sector te werken. Doen!

17 feb 2020