Nu de economie groeit raakt de arbeidsmarkt steeds verder verhit. Werkgevers beseffen meer en meer dat de gewenste kandidaten niet meer op de reservebank zitten. De veranderingen in de arbeidsmarkt volgen elkaar inmiddels razendsnel op, en je bent - of je wilt of niet - gedwongen deze goed in de gaten te houden. Anders mis je de bekende boot als werkgever, want de krapte op de arbeidsmarkt neemt alleen maar verder toe.

Iedereen weet het: in de bouwsector is het heel lastig om goed personeel te vinden. Daar kun je het wel steeds over hebben, maar je kunt beter veel tijd en zorg besteden aan het binnenhouden van je huidige werknemers. En dat aanvullen met een flexibele schil. Maar hoe houd je die vakkrachten zo lang mogelijk bij je? En waar haal je geschikte flexibele vakmensen vandaan? Gerrit Binnenmars, directeur van Mulder-Hop Vastgoedschilders uit Doetinchem, en Joey Krabben van Opstap Personeelsdiensten weten uit ervaring hoe dat het beste kan en leggen dit graag uit.

Medio 2015 begon Tjeerd van der Sluis van praktijkopleider Leerbouwen met het opleiden van bouwprofessionals voor het herstellen van aardbevingsschade ten gevolge van de gaswinning in de provincie Groningen. Inmiddels is het opleidingsbedrijf uitgegroeid tot de professionele en gecertificeerde praktijkopleidingsorganisatie, waarmee Opstap personeelsdiensten afgelopen jaar een uitstekende relatie heeft opgebouwd. Zo goed zelfs dat er intussen zo´n 10 kandidaten na de opleiding bij Leerbouwen door Opstap zijn opgepakt om ze naar een stageplek en een nieuwe werkgever te begeleiden. 

Ben jíj die doorgewinterde loonadministrateur in de bouw die de loonstrook en loonkosten nog met de hand kan uitrekenen? Dan behoor je ongetwijfeld tot een uitstervend ras, aldus René Hoogenberk en Klaas Bakker. Bakker heeft dankzij ruim 30 jaar ervaring in bouwautomatisering bij onder andere CTB, daarvoor een alternatief bedacht: LoonkompasNL.

 
 

 Er zijn in Friesland weinig bouwbedrijven die Tjemme van der Meer niet kennen. Hij werkte eerst zelf 25 jaar in de bouw, waarna hij in 2003 als adviseur in dienst kwam bij Opstap Personeelsdiensten. Zijn Friese roots helpen hem - en zeker de vakmensen die via Opstap aan het werk komen – met de bouwbedrijven in contact te komen. Jaarlijks helpt hij meerdere vakmensen aan een vaste baan in de bouw in Friesland. “Maar ook vakmensen die liever niet vast bij één baas willen werken, helpen we aan werk.”
 
 

Kijkt u wel eens naar The Voice of Holland? Ik wel, en ik verbaas me er elke keer weer over hoeveel zangtalent er nog steeds in Nederland rondloopt. En dat talent komen we ook volop tegen bij de regionale leerwerktrajecten van Opstap waar zij-instromers een gedegen basisopleiding volgen, om zich daarna verder te kunnen ontwikkelen tot vakman. En dat zijn niet alleen statushouders, WW’ers en Wajongers, maar ook mensen die hun huidige baan zat zijn en voor heel ander werk kiezen.

Weet je wat onze meest bekeken blog was? Die had de opmerkelijke titel “Help de werkloosheid neemt af!” geschreven in juni 2018. Tweeënhalfjaar later lijkt het erop dat onze economie op slot is komen te zitten. Toch komen wij met het opmerkelijke bericht dat er ook in crisistijd werk aan de winkel is. Onze kerstwens is dat we gezamenlijk zo veel mogelijk mensen weer aan een baan helpen.

Er zijn mensen met angst voor de Wkb. Nee, het is geen “Wortelkanaalbehandeling”, wat overigens ook behoorlijk angstig kan zijn. Dit gaat over De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die naar verwachting vanaf 1 januari 2022 stapsgewijs ingevoerd zal worden. Het doet in de media nogal wat stof opwaaien…

Dit is een positieve oproep die gaat over mensen aan het werk helpen door carrièrewissels. Deze oproep is gericht aan werkgevers, mensen met een baan, zonder baan of mensen die het risico lopen hun baan kwijt te raken. Sta op als je als bedrijf nieuwe medewerkers een kans kunt bieden, maar deel ook dit bericht als je iemand kent die opnieuw aan de slag wil gaan. Wellicht ben je het zelf wel.

We schijnen er allemaal van in de ban te zijn. Zelfs onze minister president, Mark Rutte, heeft er last van en misschien wel zijn hele kabinet. Laatst las ik er een interessant artikel over. Het verschijnsel kent lachwekkende taferelen, maar is eigenlijk gewoon een serieus en soms zelfs pijnlijk onderwerp. Nieuwsgierig geworden wat het is?

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat er ruim 400.000 mensen in Nederland werkloos gaan worden door de huidige crisissituatie en er begin 2021 zo’n 700.00 mensen op zoek zijn naar een baan. Dat valt terug te lezen in dit artikel. Maar er is nog een andere zorgwekkende ontwikkeling op de arbeidsmarkt gaande die met de jonge generatie te maken heeft.

Succes is altijd afhankelijk van goede samenwerkingen. Het SROI-project bij Het Dorp in Arnhem is daar een prachtig voorbeeld van. Onder het motto ‘Het Dorp Vernieuwt’ wil Siza, een specialistische zorgverlener, het geheel revitaliseren naar een groene, duurzame en toegankelijke wijk. Daarvoor zijn met diverse bedrijven, waaronder Vastgoed servicebedrijf De Variabele, afspraken gemaakt om de vernieuwingen uit te voeren. De Variabele heeft hierbij Opstap en Schildersvakopleiding Zutphen de ruimte gegeven om een zijinstroom-traject op te zetten. Een mooie samenwerking om mede bij te dragen aan een geruisloze overgang te realiseren van een meer dan 50 jaar oude wijk naar een moderne plek om in te wonen en te werken.

Gelukkig slagen we er steeds vaker in om statushouders, mensen die de asielprocedure hebben doorlopen en een verblijfsvergunning hebben, van passend werk te voorzien, door vooraf een gedegen opleidingstraject aan te bieden. Recent hebben opnieuw zeven statushouders hun Proeve van Bekwaamheid gehaald bij De Schildersvakopleiding in Zutphen. Op deze vier manieren voorzien we statushouders van passend werk:

Onze economie komt gelukkig stapje voor stapje weer op gang. De horeca en middelbare scholen mogen hun deuren op 1 juni weer openen, sportscholen op 1 september, alhoewel die datum de nodige protesten oproept, en de kappers en onderwijzers op de basisscholen zijn inmiddels weer aan de slag gegaan. Maar als je nog niet open bent en nog geen klanten kunt ontvangen, dan zal er eerst nog wat moeten gebeuren waar je nu nog mooi de tijd voor hebt…

Meer dan ooit blijkt dat een Europese aanpak niet bestaat in de bestrijding van COVID-19. Sterker nog, er worden zelfs vijanden gemaakt op landenniveau, waarbij het de Italianen zijn waar Mark Rutte maar beter even geen pizza moet gaan eten. We zijn wat eigenwijs en volgen een andere koers dan bijvoorbeeld België of Duitsland. Maar op kleinschaliger niveau is er ook wat vreemds opgevallen, waarbij we alvast verklappen dat het bovenstaande plaatje, zonder mensen, niet de werkelijkheid weergeeft.