“Werkgevers weten niet goed hoe ze de millennial in dienst kunnen houden.” Deze zin las ik recent in de zaterdageditie van de Telegraaf. Het ging daarbij over de generatie die tussen 1985 en het jaar 2000 geboren zijn, mensen die nu tussen de 20 en 35 jaar oud zijn. Ook in de bouw- en schilder- en afbouwbranche herken ik deze uitdaging. Daarom ben ik mij eens verder gaan verdiepen in deze generatie en besloot deze oproep te doen.
“Jongeren worden te weinig betrokken in de dialoog”
Deze uitspraak hoorde ik tijdens een interessante uitzending van New Business Radio, waarin onder andere YAG, Young Advisory Groep, aan het woord kwam. De medewerkers daar zijn zelf millennials en hebben onderzoek gedaan naar de visie van millennials op de arbeidsmarkt. Vandaar mijn oproep: voer de dialoog en reageer, want ik betrek jullie er graag bij! Na het horen van de hele uitzending is mijn conclusie dat het huidige systeem van werken voor de millennial niet klopt. Maar ik heb ook een aantal kritische vragen na het beluisteren van deze uitzending(*):
Vragen aan de millennial
De millennial wil meer flexibiliteit in de beginfase van zijn of haar carrière. Dat betekent eerst een opleiding, daarna een jaar of langer reizen en dan werken. Maar in het huidige systeem is daar geen ruimte voor.
Interessant in de uitzending is dat de millennial zijn of haar carrière als onderneming ziet en dat dat voor hen zelfs belangrijker is dan het volgen van een opleiding. Alleen is er binnen het traditionele onderwijs te weinig aandacht voor ondernemersvaardigheden en sociale vaardigheden.
In de uitzending hoorde ik dat maar liefst 40% van de millennials overweegt om zelfstandig ondernemer te worden. Dat is best een uitdaging, want het huidige traditionele maatschappelijke stelsel is gemaakt om langdurig bij een werkgever te gaan werken, een huis te kopen en uiteindelijk met pensioen te gaan. Wat lang geleden als een soort ‘norm’ bedacht is werkt niet meer voor de millennial. Daarom de volgende vragen:
Tot slot heb ik een persoonlijke vraag. Ik behoor zelf tot de generatie 60+ en ook ik wilde als begin twintiger graag reizen en de wereld ontdekken. Daarom deze laatste vraag:
Generaties verschillen wellicht minder dan we denken
Wanneer wil je nog veel veranderen? Precies, als je jong bent en de wereld nog aan je voeten ligt. Wanneer verlangen mensen naar vrijheid? Vooral als ze erachter komen dat de dagelijkse verplichtingen steeds zwaarder gaan wegen. De verschillen tussen generaties zijn wellicht niet zo groot, maar hebben gewoon met de levensfase te maken. Daarom is het belangrijk om als (oudere) werkgever te begrijpen wat millennials bezighoudt en te weten hoe je ze kunt motiveren. Als je dat doet neemt de kans aanzienlijk toe om de millennial binnenboord te houden.
Motivatoren voor millennials
Dit zijn een aantal voor de werkgever belangrijke motivatoren die helpen om millennials aan je te binden:
Helpt dit om de millennial gemotiveerd en langer in dienst te houden of ben je zelf de millennial die eens hierop wil reageren? Ik hoor het graag.
René Hoogenberk - Landelijk adviseur, netwerker en verbinder bij Opstap Personeelsdiensten
(*)De uitzending van New Business Radio kun je hier terugvinden. Klik op: Deel 3 – Onderzoek YAG naar visie van millennials op de arbeidsmarkt.