Oproep aan Millennials: Denk mee met de arbeidsmarkt van morgen!

“Werkgevers weten niet goed hoe ze de millennial in dienst kunnen houden.” Deze zin las ik recent in de zaterdageditie van de Telegraaf. Het ging daarbij over de generatie die tussen 1985 en het jaar 2000 geboren zijn, mensen die nu tussen de 20 en 35 jaar oud zijn. Ook in de bouw- en schilder- en afbouwbranche herken ik deze uitdaging. Daarom ben ik mij eens verder gaan verdiepen in deze generatie en besloot deze oproep te doen.

“Jongeren worden te weinig betrokken in de dialoog”

Deze uitspraak hoorde ik tijdens een interessante uitzending van New Business Radio, waarin onder andere YAG, Young Advisory Groep, aan het woord kwam. De medewerkers daar zijn zelf millennials en hebben onderzoek gedaan naar de visie van millennials op de arbeidsmarkt. Vandaar mijn oproep: voer de dialoog en reageer, want ik betrek jullie er graag bij! Na het horen van de hele uitzending is mijn conclusie dat het huidige systeem van werken voor de millennial niet klopt. Maar ik heb ook een aantal kritische vragen na het beluisteren van deze uitzending(*):

Vragen aan de millennial

De millennial wil meer flexibiliteit in de beginfase van zijn of haar carrière. Dat betekent eerst een opleiding, daarna een jaar of langer reizen en dan werken. Maar in het huidige systeem is daar geen ruimte voor.

 • Vraag 1: Wat zou er binnen het huidige systeem moeten veranderen om dit mogelijk te maken?

Interessant in de uitzending is dat de millennial zijn of haar carrière als onderneming ziet en dat dat voor hen zelfs belangrijker is dan het volgen van een opleiding. Alleen is er binnen het traditionele onderwijs te weinig aandacht voor ondernemersvaardigheden en sociale vaardigheden.

 • Vraag 2: Welke veranderingen zijn nodig om de millennial beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt?
 • Vraag 3: Moeten ondernemersvaardigheden binnen het huidige onderwijs worden meegenomen of moet er wat anders gebeuren? (Niet-millennials mogen hier uiteraard ook op reageren!)

In de uitzending hoorde ik dat maar liefst 40% van de millennials overweegt om zelfstandig ondernemer te worden. Dat is best een uitdaging, want het huidige traditionele maatschappelijke stelsel is gemaakt om langdurig bij een werkgever te gaan werken, een huis te kopen en uiteindelijk met pensioen te gaan. Wat lang geleden als een soort ‘norm’ bedacht is werkt niet meer voor de millennial. Daarom de volgende vragen:

 • Vraag 4: Hoe valt ons huidige sociale stelsel in de toekomst te financieren, wat zou er moeten gebeuren?
 • Vraag 5: Wil je als flexwerker of ZZP’er zelf verantwoordelijk zijn voor je pensioen, of zou het opbouwen van pensioen ook voor kleine zelfstandigen verplicht moeten worden gesteld?
 • Vraag 6: Wat zou er qua financieringsmogelijkheden moeten veranderen? Want je kunt nog steeds veel makkelijker een huis kopen of lening afsluiten als je een vaste baan hebt, omdat de kredietverstrekker nu eenmaal zo min mogelijk risico’s wil lopen.

Tot slot heb ik een persoonlijke vraag. Ik behoor zelf tot de generatie 60+ en ook ik wilde als begin twintiger graag reizen en de wereld ontdekken. Daarom deze laatste vraag:

 • Vraag 7: Heeft loyaliteit aan de werkgever niet vooral met leeftijd te maken omdat je aan het begin van je loopbaan gewoon flexibeler wilt zijn?

Generaties verschillen wellicht minder dan we denken

Wanneer wil je nog veel veranderen? Precies, als je jong bent en de wereld nog aan je voeten ligt. Wanneer verlangen mensen naar vrijheid? Vooral als ze erachter komen dat de dagelijkse verplichtingen steeds zwaarder gaan wegen. De verschillen tussen generaties zijn wellicht niet zo groot, maar hebben gewoon met de levensfase te maken. Daarom is het belangrijk om als (oudere) werkgever te begrijpen wat millennials bezighoudt en te weten hoe je ze kunt motiveren. Als je dat doet neemt de kans aanzienlijk toe om de millennial binnenboord te houden.

Motivatoren voor millennials

Dit zijn een aantal voor de werkgever belangrijke motivatoren die helpen om millennials aan je te binden:

 • Het gaat niet om een dure leaseauto of laptop, maar flexibele werktijden, permanente opleidingsmogelijkheden en plezierig werk.
 • Geen hiërarchische werkstructuren, maar eigen verantwoordelijkheid om uitdagingen op te lossen. Ze hebben namelijk meegekregen dat alles kan, laat ze dan zelf ervaren of dit ook zo is.
 • Gelijkwaardigheid; praat niet over millennials, maar met millennials.
 • Zingeving; niet alleen werken voor geld, maar vooral ook werken met een doel en een bepaalde zingeving. Dat is best een hele mooie gedachte waar ik graag mee afsluit.

Helpt dit om de millennial gemotiveerd en langer in dienst te houden of ben je zelf de millennial die eens hierop wil reageren? Ik hoor het graag.

René Hoogenberk - Landelijk adviseur, netwerker en verbinder bij Opstap Personeelsdiensten

(*)De uitzending van New Business Radio kun je hier terugvinden. Klik op: Deel 3 – Onderzoek YAG naar visie van millennials op de arbeidsmarkt.

15 jan 2020