Weg werkzaamheden? Nee hoor, Jimmy (67 jaar) gaat door!

Sommige mensen gaan door, waar anderen allang gestopt zouden zijn. Jimmy Hoekman van 67 jaar is zo iemand. Discussies over het bereiken van zijn pensioenleeftijd kent hij niet en hij is een inspirerend voorbeeld, waaruit blijkt dat eerlijke ‘arbeid’ heel veel werkplezier brengt. Dit is zijn verhaal:

Jimmy werkt voor ons allemaal

Jimmy is balkman binnen de GWW, de Grond-, Weg-, en Waterbouw. Hij is een vakman die voor ons de asfalteermachine bedient en ervoor zorgt dat we allemaal onbezonnen van A naar B kunnen rijden. Wegen aanleggen is behoorlijk zwaar en verantwoordelijk werk. De balkman is de regisseur bij het maken van de weg. Jimmy bepaalt onder andere de diepte en samenstelling van het wegdek en neemt dagelijks beslissingen waardoor een zo goed mogelijk wegdek wordt opgeleverd. We stelden hem drie vragen om te begrijpen waarom hij zo fit en positief in het leven staat:

Waarom geeft deze baan jou zoveel werkplezier?

Op de vraag wat zijn werk zo mooi maakt komen meerdere antwoorden. “Waar ik kom laat ik altijd iets moois achter en iedereen is blij als het klaar is. Als ik met mijn vrouw door Nederland rijd kan ik haar altijd precies vertellen wat we met onze ploeg gemaakt hebben”, is zijn antwoord. Daarnaast waardeert hij het enorm dat hij elke dag buiten kan werken, met zijn vaste team, maar ook met meerdere ploegen. “Als er een snelweg wordt aangelegd is er nu eenmaal meer overleg nodig dan dat we een boerenerf asfalteren”, legt Jimmy uit. Het geeft gelijk ook de diversiteit van zijn werkzaamheden aan.

Wat zou je een jongere generatie willen meegeven?

Opvallend is dat het tegenwoordig een behoorlijke uitdaging geworden is om mensen zoals Jimmy te vinden. Lichamelijke arbeid lijkt helaas steeds minder in trek. Vandaar dat we hem deze vraag stelden. Volgens Jimmy zullen de meeste (jonge) mensen die langs wegwerkzaamheden rijden niet in de gaten hebben dat er nog andere inspirerende factoren zijn aan dit bestaan. “Je ziet nog eens wat en je bouwt een enorm kameraadschap op”, is hoe hij het uitlegt. Want, de vaste 8 personen van zijn team kent hij door en door. Omdat ze samen door het hele land werken zijn ze ’s avonds nog weleens te vinden in hotels. Voor mensen die niet willen dat elke dag hetzelfde is en houden van afwisseling, is dit echt een fantastische baan.

Wat is er de laatste jaren veranderd?

Er is nog meer positiefs te melden over het werken langs de weg. Want als we de vraag stellen wat er veranderd is de laatste jaren komt vooral de veiligheid naar voren. “De veiligheid is groter geworden, doordat de richtlijnen beter geworden zijn en er minimaal één meter moet zijn tussen het verkeer en de asfalteermachine”, is hoe hij het uitlegt. Daarnaast worden diploma’s steeds belangrijker en heeft hij in de avonduren online diverse diploma’s behaald om bij te blijven.

Jimmy blijft nog even doorgaan, maar er komt een moment waarop hij gaat stoppen. Dat is wanneer zijn vrouw de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en zij hopelijk nog lange tijd samen over de door hem en zijn ploeg aangelegde wegen kunnen reizen.

Zin om de handen uit de mouwen te steken?

Inmiddels werkt Jimmy al weer ruim 6 jaar via ons kantoor in Enschede, wat hem prima bevalt. Er zijn op dit moment veel banen in de wegenbouw. Als je het net als Jimmy interessant vindt om actief betrokken te zijn bij de aanleg van wegen, informeer dan eens naar de mogelijkheden. Of misschien ken je wel iemand in jouw omgeving zoals Jimmy.

Klik hier om je te laten informeren over de diversiteit van dit mooie vak.

24 jul 2019