Zo aan het eind van het jaar is dat een interessante vraag om eens over na te denken. De economie draait op volle toeren en de kans bestaat dat u plotseling in 2019 extra ‘handjes’ nodig heeft om uw klanten niet teleur te stellen. Volgens diverse artikelen in de media heeft u dan een grote uitdaging vanwege ‘het gigantische personeelstekort’. Maar is dat wel zo? Wij geloven dat de realiteit er iets positiever uitziet.

Positief nieuws voor 2019
Er is de afgelopen jaren heel wat geld en tijd geïnvesteerd om geschikte kandidaten op te leiden tot, of om te scholen naar, aankomend schilder. Zij kunnen vrijwel direct bij u als schilder aan de slag. Maar in de praktijk blijkt dat deze nieuwe schilders nog niet snel genoeg aan een baan worden geholpen. De exacte reden is moeilijk te geven, maar het kan te maken hebben met de volgende twee redenen:

De nieuwe schilder is een andere werknemer dan verwacht
Dit zou een plausibele verklaring kunnen zijn. Decennialang zijn traditioneel veel bedrijven van vader op zoon overgegaan. Er waren altijd wel vrienden of bekenden die het schildersvak in wilden. Ons kent ons! Maar door de crisis van destijds, waarbij duizenden vaklieden de branche hebben verlaten, is er nu een behoorlijke krapte op de arbeidsmarkt ontstaan. En daar is de afgelopen tijd behoorlijk veel aan gedaan!

Momenteel worden nieuwe kandidaten vanuit een specifiek DWSRA (*) zij-instroomproject middels een kort maar vakkundig scholingstraject bij de diverse Schildersvakopleidingen geschikt gemaakt om op korte termijn als aankomend schilder aan de slag te gaan. Opstap is een van de samenwerkende partners die de kandidaten daarna bemiddelt naar werk. Daarnaast is ook de statushouder nog steeds een belangrijke doelgroep. Dus volop nieuwe kansen voor de bedrijfstak, op korte en lange termijn.

De twijfel aan de definitie van ‘goed’
Wie zelf al tientallen jaren schildert zal zijn of haar eigen kwaliteiten hoog inschatten. Dat is waarschijnlijk ook terecht. Toch is het blijkbaar een dilemma, om beginnende schilders een kans te geven op meer praktijkervaring en daarmee een mooi toekomstperspectief. Een kans die ook u ooit heeft gekregen. Deze nieuwe schilders zijn hard nodig om de vergrijzing in de schildersbranche te compenseren. Alleen met úw hulp kunnen zij vanuit deze basisopleiding nog betere vaklieden worden. Een mooie taak en een belangrijke bijdrage aan het behoud van het mooie schildersvak en de continuïteit in uw bedrijfstak. Gelukkig zijn er steeds meer schildersbedrijven geïnteresseerd in deze nieuwe krachten. Zij verdienen een kans om aan de slag te gaan en zijn gemotiveerd om professioneel werk af te leveren.

Samen doorpraten over de continuïteit van het schildersbedrijf?
Onze adviseurs willen u graag hierover adviseren en delen met plezier hun inspirerende praktijkervaringen waarbij nieuwe vaklieden succesvol bij schildersbedrijven zijn ingezet. U kunt hen bereiken op ons centrale telefoonnummer: 0800-0202800. Of neem hier contact met ons op.

(*) dwsra staat voor “Dienstverlening Werkzoekenden en Samenwerking Regio Arbeidsmarkt”. Het betreft een samenwerkingsverband tussen OnderhoudNL, de Schildersvakopleidingen, UWV en de drie partner-uitzendorganisaties (Opstap, Faber en Randstad). Het project is gericht op werkzoekenden, die middels een speciaal ontwikkeld zij-instroom programma de sector kunnen instromen.

3 dec 2018