opstap Buitengewone bikkels in de bouw

Als adviseur van Opstap Personeelsdiensten in de regio Zuid Nederland vond ik dat het hier wel eens tijd voor was. Het heeft te maken met iets wat veel mensen vanzelfsprekend vinden. Maar dat is het helemaal niet! Wat het is?

“Dank, aan al die mensen die letterlijk elke dag ons land aan het opbouwen zijn!”

Het zijn die bikkels waar u altijd van op aan kunt. Die doorwerken als de mussen symbolisch dood van het dak vallen, maar ook als de regen met bakken uit de lucht komt. Iemand die dagelijks achter zijn laptop zit zal lang niet altijd in de gaten hebben welke zware lichamelijke arbeid deze mensen elke dag verrichten. Toch doen ze het, omdat het bouwen hen zoveel plezier geeft. Het zijn de mensen met liefde voor hun vak, want zonder dat hadden ze ook voor repeterend werk kunnen kiezen in een ‘negen-tot-vijf’ omgeving. Het is een bewuste keuze, maar:

Waarom gaan mensen in de bouw werken?

Dat is dan een logische vraag. Vooral omdat elke dag anders is, is wat ik hoor. Mensen die in de bouw werken hebben letterlijk elke dag een ander uitzicht en werken in een constant veranderende omgeving. Ze zien namelijk de voortgang van datgene wat ze met elkaar aan het creëren zijn. Het einddoel is altijd duidelijk, wat lang niet altijd het geval is voor velen van ons die dagelijks binnen achter een bureau zitten. Buiten werken heeft ook het voordeel dat je onverwacht met nieuwe mensen in contact komt. Namelijk gewoon mensen die voorbij lopen.

Toekomst perspectief voor buitengewone bikkels

Afwisseling en ‘elke dag anders’ kunnen buitengewone bikkels zelf bepalen. Specialiseren kan namelijk prima in de breedte. Iemand die goed is in sloopwerk kan ook gaan timmeren of stukadoren. Diegene die meerdere disciplines beheerst en allrounder is, is in staat om bouwprojecten te overzien en kan doorgroeien tot projectleider. Daarnaast is er een steeds grotere aandacht voor duurzaam bouwen, waardoor het vakgebied nieuwe dimensies krijgt. Zo is er behoefte aan mensen met kennis over het gebruik van duurzame materialen en het toepassen van energiebesparende oplossingen.

“In 2018 wordt er een groei verwacht van 4,5% van de bouwsector en er is meer vraag dan aanbod”

Een oproep van Opstap

Omdat de vraag groter is dan het aanbod wil ik u vragen te reageren als u mogelijk een buitengewone bikkel kent die zin heeft om te onderzoeken waar zijn of haar talenten in de bouwsector ingezet kunnen worden. We helpen graag bij het ontwikkelen van een persoonlijk plan. Of, misschien bent u het zelf wel.

In de afgelopen 18 jaar dat ik zelf in deze branche rondloop heb ik met veel plezier hoogwaardig gekwalificeerde vaklieden geplaatst op allerlei grote en bijzondere projecten, bijvoorbeeld met de bouw van de prachtige mooie nieuwe tunnel door Maastricht en het gehele omgevingsterrein. Wie eraan gewerkt heeft zal er met trots aan terug denken. Iedereen die gemotiveerd en gezond is kan, zeker in de regio Limburg, aan de slag! Dat is waar ik van overtuigd ben.

Danny van den Akker, Adviseur Opstap Personeelsdiensten regio Zuid Nederland – Telefoon: 06-22744573

25 jul 2018