images4.persgroep.net

De Syrische broers Rashwan (links) en Mahran zijn straks ook hier stukadoors. © Jan Ruland van den Brink

ZEVENAAR / LOBITH - Vaklui zijn het, veel van de Syrische statushouders in Nederland. Dankzij een pilotproject kunnen ze binnenkort ook in de Liemers aan de slag.

Hun vader was stukadoor. Net als hun ooms en neven. Zelf hebben de Syrische broers Mahran (31) en Rashwan (27) Nouh - de één woont in Zevenaar, de ander in Lobith - al jaren ervaring in het vak. Nu willen de twee niets liever dan ook in Nederland op de bouw aan het werk.Ze zijn niet de enigen. Onder de nieuwe groep Nederlanders zitten vele timmermannen, schilders, stukadoors en loodgieters. Het zijn vakmensen waar hier veel vraag naar is, maar de nieuwkomers kunnen hier vanwege veiligheidseisen en andere manieren van werken niet zomaar aan de slag. Een pilotproject moet uitkomst bieden.

Raapspaan en paleerijzer

In dat project werkt de Regionale Sociale Dienst De Liemers samen met werkgevers en opleidingsinstituut Orbi. Zo krijgen de statushouders scholing, een stageplek en de mogelijkheid om in hun eigen taal een VCA-cursus te volgen en examen te doen. Met zo’n diploma kunnen ze aantonen dat ze de risico’s op een bouwplaats goed weten in te schatten.Acht Liemerse statushouders deden afgelopen week dat examen. Zes daarvan behaalden hun diploma, waaronder de broers Nouh. In de komende maanden zullen ze drie dagen in de week stage lopen bij een bedrijf in Arnhem. De andere twee dagen leren ze de fijne kneepjes van het stuken op de vakopleiding in Zutphen.Daar krijgen ze ook het vakjargon bijgebracht. Woorden als ‘raapspaan’ en ‘paleerijzer’ komen in de reguliere taallessen immers niet aan bod. Ook gebeurt het stuken in Syrië met zand en cement. In Nederland vrijwel altijd met gips.

‘Ergens ook conservatief’

Nog een opmerkelijk verschil; stukadoorsbedrijven bestaan in Syrië niet. In Damascus werkten Mahran en Rashwan net als al hun collega’s zelfstandig. Op de opleiding krijgen ze ook mee dat het niet handig is om bij het werken onder een werkgever te laat te komen. ,,In de eerste week mag dat nog, daarna zijn we heel streng”, vertelt Joey Krabben. Joey2018
Hij doet vanuit uitzendbureau Opstap Personeelsdiensten zijn best om de mannen aan de bedrijven te koppelen. Wat hun baankansen zijn? ,,Bedrijven willen wel, maar zijn ergens ook conservatief", geeft Krabben aan. ,,Zo van; laat eerst een ander maar proberen hoe het gaat.”Toch geeft hij dit project uiteindelijk een grote kans van slagen. ,,Mahran en Rashwan zijn straks in de regio de ambassadeurs van de Syrische stukadoors”, verklaart hij. ,,Als zij het goed doen, maakt dat het een stuk gemakkelijker voor de landgenoten die na hen komen.”Een tweede groep Arabisch sprekende statushouders start binnenkort met hetzelfde project. Ook een groep statushouders van Eritreese afkomst gaat de VCA-cursus volgen.

Bron: De Gelderlander Luuk Stam 02-07-19, 15:23

3 jul 2019