Warnsvelder Cees Boudesteijn werkte lange tijd als projectleider in de bouw, maar heeft geen technische studie gedaan. In de bouwsector wordt zijn CV daarom al snel aan de kant gelegd, maar op deze speeddatemiddag doen CV's er niet toe. ,,Hier wordt gematcht op basis van competenties, dat spreekt me aan", zegt Boudesteijn.

Leeftijd

Boudesteijn is een van de werkzoekenden die in ACEC meedoen aan de banenmarkt-nieuwe stijl, die bij wijze van proef wordt gehouden - speciaal voor werkzoekenden boven de 50 jaar. Na een reorganisatie bij zijn laatste werkgever zit hij nu een half jaar thuis. Hij is 62. ,,Je kunt het niet bewijzen, maar leeftijd speelt een rol", zegt hij. Boudesteijn heeft er vandaag al wat gesprekken opzitten. ,,Twee gaan hun netwerk na of ze wat voor me kunnen betekenen."

Paula Tentua loopt nog wat aarzelend door de ruimte. Steeds kijkt ze naar de badge die om haar nek hangt. Die licht nog niet op. ,,Nou, ik hoop maar dat er een match komt", zegt ze lachend. Tentua heeft de pech dat-de mensen langs wie ze loopt, allemaal net in gesprek zijn. ,,Dan matcht-ie niet", legt Corinne Beumer van UWV uit. 

Blaren

Rob Wagenvoort is een van de werkgevers die in gesprek is, en dat is hij eigenlijk continu. De vertegenwoordiger van Olympia uit Zutphen praat zich deze middag de blaren op de tong. Hij schrijft de contactgegevens van Deventenaar Bob Stegeman op in zijn boekje. ,,Ik ga je bellen. Dan kom je naar Zutphen, drinken we koffie en praten we verder", zegt hij. De badge van Wagenvoort licht alweer op. Een man die voorbijloopt heeft een lampje van dezelfde kleur. ,,Ik kom zo wel bij je", belooft die aan Wagenvoort, omdat die nog in gesprek is.

Vijf competenties

De deelnemers - werkzoekenden én werkgevers - lopen rond met vijf competenties in hun badge. Die van werkzoekenden kwamen naar voren uit een test, werkgevers kozen competenties die passen bij hun vacatures. Het levert vaak genoeg een oplichtende badge op, met een gesprek tot gevolg. ,,Het idee is dat als je een klik hebt, mensen dan eerder bereid zijn verder te kijken dan alleen het CV", legt Beumer het idee achter de proefmiddag uit. 

Het blijkt geen voorwaarde: vaak genoeg knopen mensen gesprekken aan zonder dat ze een match lijken. Maar het het maakt het gesprek starten wel makkelijker: ,,Kijk! We worden allebei rood, ik doe het ervoor."

Bron: De Stentor

collega

20 apr 2018