Medio 2015 begon Tjeerd van der Sluis van praktijkopleider Leerbouwen met het opleiden van bouwprofessionals voor het herstellen van aardbevingsschade ten gevolge van de gaswinning in de provincie Groningen. Inmiddels is het opleidingsbedrijf uitgegroeid tot de professionele en gecertificeerde praktijkopleidingsorganisatie, waarmee Opstap personeelsdiensten afgelopen jaar een uitstekende relatie heeft opgebouwd. Zo goed zelfs dat er intussen zo´n 10 kandidaten na de opleiding bij Leerbouwen door Opstap zijn opgepakt om ze naar een stageplek en een nieuwe werkgever te begeleiden.

Tjeerd kreeg destijds de vraag van een aantal aannemers in Groningen of hij mensen kon opleiden voor het herstellen van aardbevingsschade. In nauwe samenwerking met werkplein Eemsdelta, Fivelingo en UWV zijn in Farmsum de eerste stappen gezet voor wat niet veel later praktijkopleider Leerbouwen is geworden. Al snel is in nauwe samenwerking met Werk In Zicht, het 1000 banenplan, UWV, de aannemerij en de arbeidsmarktregio Groningen het aanbod fors uitgebreid. Het bestaat inmiddels uit de praktijkopleidingen machinale houtbewerking, timmeren, houtskeletbouw, metselen & voegen, stukadoren, schilderen en monteur zonnepanelen.

Fijne kneepjes van het vak

“Onze kandidaten proberen we tijdens de opleiding zoveel mogelijk van het vak mee te geven, zodat men een gedegen praktijkgerichte basis heeft. Onder begeleiding van een praktijkopleider leert men de fijne kneepjes van het vak en hoe je het beroep veilig uitvoert”, vertelt Tjeerd, die zelf ooit begonnen is als timmerman in de bouw maar inmiddels een ruime ervaring heeft met projecten bij bedrijven, overheden, opleidingen en welzijnsorganisaties. “Dat doen we in een sfeer waarbij iedereen zich gemakkelijk voelt. We stellen daarbij kleinschaligheid, een persoonlijke benadering, maatwerk en een goede relatie met de opdrachtgever centraal.”

Echte opdracht

“Voor onze timmerafdeling zijn kandidaten onder andere ook bezig met het maken van houtskeletbouw en prefab elementen. Zo hebben we onlangs voor een partij een prachtige houtskeletbouw opdracht mogen uitvoeren. Naast het oefenen is een echte opdracht natuurlijk ontzettend leerzaam. Het begint bij tekening lezen en vervolgens uitbouwen tot een daadwerkelijk prefab element. Voor de praktijkopleider is het mooi om te zien hoe de kandidaat groeit en steeds beter wordt in het werk. Dit zie je vooral in de handigheid en het inzicht. Deze elementen vormen gezamenlijk de aanbouw van een woning en worden over het bestaande deel heen gebouwd. Onze kandidaat Yasheen geeft aan dat hij alle praktische kennis goed kon toepassen in deze opdracht.”

500e kandidaat

Die wisselwerking gaat zo goed dat Leerbouwen inmiddels dit jaar zijn 500e kandidaat voor een traject heeft mogen begroeten. Via Opstap is ook vanuit Friesland interesse gewekt voor deze persoonlijke praktijkopleiding. Twee wethouders van de gemeente Dantumadeel zijn onlangs al bij Leerbouwen op bezoek geweest.

Opstap

“Het is vooral deze werkwijze waardoor het direct bij de eerste kennismaking klikte tussen ons en Leerbouwen”, vertelt Egbert Dekker, adviseur bij Opstap. “Het is zowel de locatie als de opzet van het voor- en opleidingstraject die klinken als een klok. Daarom werken we nauw samen met Leerbouwen via onze zijinstroomtrajecten. Inmiddels hebben we al de nodige kandidaten aangeboden gekregen. We zorgen dan voor een stageplek van 5 weken, waarna een contract van 6 maanden bij Opstap volgt en het uiteindelijk een vaste plek in de arbeidsmarkt oplevert.”

Blog 4 Opstap Leerbouwen Foto Tjeerd 1Meer info:
www.leerbouwen.nl
www.opstapnaarwerk.nl