Er zijn in Friesland weinig bouwbedrijven die Tjemme van der Meer niet kennen. Hij werkte eerst zelf 25 jaar in de bouw, waarna hij in 2003 als adviseur in dienst kwam bij Opstap Personeelsdiensten. Zijn Friese roots helpen hem - en zeker de vakmensen die via Opstap aan het werk komen – met de bouwbedrijven in contact te komen. Jaarlijks helpt hij meerdere vakmensen aan een vaste baan in de bouw in Friesland. “Maar ook vakmensen die liever niet vast bij één baas willen werken, helpen we aan werk.”
 
 

NB Opstap afbeelding

Bouwgroep Dijkstra Draisma was winnaar van de Cobouw Award 2020 in de categorie ‘Best presterende bouwonderneming’. Tjemme van der Meer (l) en Klaas Bakker (r) feliciteren Wibo Douma (namens de Bouwgroep). Foto: Actief Media.

 

Net als in heel Nederland heeft de bouwsector in Friesland het ongelooflijk druk. “Zelfs zo druk dat bouwwerken stilliggen en flinke vertraging oplopen, omdat vakmensen al jaren heel schaars zijn. En daarbij helpen we de bouwbedrijven”, vertelt Tjemme. Hij doet dat met zijn eigen persoonlijke touch. “Voordat ik vakmensen via Opstap aan werk ga helpen, wil ik eerst bij hen thuis op bezoek komen. Ik wil weten wat hun achtergrond, de gezinssamenstelling en woonsituatie is. Dat vind ik belangrijk, want dan kan ik beter inschatten bij welk soort bouwbedrijf hij past. Dat kan namelijk nogal verschillen. Zo heb ik momenteel iemand die niet past bij een klein bedrijf, maar veel beter bij een groter bedrijf. Dan kan hij met een voorman meelopen, dat is beter voor hem en maakt hem zekerder. Dat soort dingen pik ik op uit die persoonlijke gesprekken.”

Ook in corona-tijd steekt Tjemme bouwbedrijven én zijn medewerkers bij die bedrijven een hart onder de riem. “Ik kwam vorig jaar in contact met een tulpenkweker ten noorden van Dokkum. Hij kon door de corona-sluiting van bloemenwinkels zijn tulpen niet kwijt. Ik heb bij hem voor € 50,- honderd bossen gekocht en ben bij verschillende bouwbedrijven langsgegaan met een bos tulpen. Dat werd heel erg gewaardeerd.”

Een van de vaste klanten van Tjemme van der Meer (“al meer dan 15 jaar”) is bouwbedrijf Dijkstra Draisma. Wibo Douma, personeelsfunctionaris bij Dijkstra Draisma, kent Tjemme dan ook erg goed. “Met Tjemme en Opstap doen we al jaren hele goede zaken. Zelfs zo goed dat we ook nieuwe vaklieden eerst via Opstap inlenen. Dat werkt heel goed.”

Die degelijke samenwerking is hard nodig in een markt waarin goede vakmensen moeilijk te vinden zijn. “Het is dan ook goed dat Tjemme ook mooie dingen doet op het gebied van zij-instromers. Die kunnen wij vooral goed gebruiken in onze gevelfabriek die sinds 2017 is geopend. Daar zijn gemotiveerde mensen voor nodig en samen met Opstap weten we die ook te vinden”, aldus Douma.