Waar een klein land vreemd in kan zijn…

Meer dan ooit blijkt dat een Europese aanpak niet bestaat in de bestrijding van COVID-19. Sterker nog, er worden zelfs vijanden gemaakt op landenniveau, waarbij het de Italianen zijn waar Mark Rutte maar beter even geen pizza moet gaan eten. We zijn wat eigenwijs en volgen een andere koers dan bijvoorbeeld België of Duitsland. Maar op kleinschaliger niveau is er ook wat vreemds opgevallen, waarbij we alvast verklappen dat het bovenstaande plaatje, zonder mensen, niet de werkelijkheid weergeeft.

Twee keer knipperen met de ogen…

Wie dacht dat er in Nederland nog nauwelijks gebouwd wordt vanwege het coronavirus heeft het compleet mis. Alleen zijn de bouwwerkzaamheden, net zoals in heel veel andere sectoren, plotseling verschoven. Naast het feit dat kantoormedewerkers tegenwoordig online thuiswerkers zijn, hebben we er in Nederland ook een andere merkwaardige nieuwe functie bijgekregen:de thuisbouwer!

De thuisbouwers herkent u aan het volgende signalement: Het zijn mensen die plotseling extra tijd hebben gekregen, diverse bouwmarkten bezoeken en gek zijn op hout, gipsplaten, schroeven, spijkers, pluggen, boren, plamuren, verven en nog heel veel meer. Zij laten zich aanmoedigen door het thuisfront om nu (eindelijk) eens af te komen van het “Help mijn man is klusser"-syndroom”. Plotseling schijnen zij van alles te kunnen. De omzet van Nederlandse bouwmarkten is in de derde week van maart met ongeveer 50 procent gestegen ten opzichte van dezelfde week vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek! Het vreemde is dat er, uitgerekend nu, sprake is van zogenaamde kluswoede.

Conclusie:

De werkzaamheden in de bouw gaan ondanks de coronacrisis gestaag door maar er zijn, net zoals in veel andere sectoren, nieuwe ‘bouwactiviteiten’ bijgekomen. Alleen leveren ze in dit geval potentieel gevaar op.

We hadden toch zoiets als een coronavirus?

Wie een beetje goed om kan gaan met een rolmaat of meetlint zal erachter komen dat 1,5 meter afstand houden in een bouwmarkt nogal een uitdaging is. De gangpaden zijn vaak al niet zo breed. Bij de kassa lukt het dan nog net met al die karren vol planken, latexblikken, emmers en gipsplaten om afstand te houden. Zelfs op de parkeerplaats wordt nog weleens gevraagd om even een handje te helpen bij het inladen. Is dat het waard?

Even geduld alstublieft…

Zou het niet beter zijn om al die thuisklussen over te laten aan ervaren bouwers en schilders in plaats van nu met z’n allen in drukke rijen bij de kassa te staan? In kleine groepen kan er nog steeds kwalitatief gewerkt worden en anders is het vanwege het besmettingsgevaar beter om even geduld te hebben.

Merkwaardig toch, waar een klein land vreemd in kan zijn?

Onze oproep

Als je niet goed bent in klussen, wacht dan nog even… Dan kunnen onze professionals weer sneller aan de slag, net zoals alle andere mensen in Nederland.

23 apr 2020