opstap 10653

De komende jaren zijn enkele tienduizenden nieuwe medewerkers in de bouw-, infra-, schilder- en afbouwbranche nodig. Deze extra werkgelegenheid is alvast goed nieuws. De uitdaging is echter om de benodigde medewerkers te vinden. Onze vorige blog was gericht op een charmeoffensief. Dit keer laten we zien wat er gedaan wordt om het tekort aan personeel in te dammen. We kwamen zelfs met deze aanpak op TV.

Van een uitkering naar een baan in de bouw

Hoe kun je van een uitkering groeien naar een baan in de bouw? Deze vraag werd recent gesteld in het TV programma “Ik zou weleens willen weten” van RTL XL. In deze video kun je er alles over terugzien. Onder andere hoe het, door een samenwerking tussen de werkpleinen van de UVW, werkgevers en onze organisatie, nog steeds goed mogelijk is om gemotiveerde mensen om te scholen en te begeleiden naar een baan binnen een van de branches in de bouw.

Ken jij mensen in je omgeving die snel aan het werk willen of zich niet meer gelukkig voelen in hun huidige werk en graag een nieuw vak willen leren, dan kan een nieuwe baan en toekomst al binnen drie maanden werkelijkheid zijn! En dat geldt zeker niet alleen meer voor stoere jonge mannen. De laatste jaren zijn er ook steeds meer vrouwen in de bouw gaan werken. Herinner je je dit bedrijf nog? Een mooier voorbeeld is er niet.

Focus op statushouders

Statushouders, die de hele asielprocedure hebben doorlopen en in Nederland een verblijfs- en werkvergunning hebben gekregen, zijn in de meeste gevallen zeer hardwerkende en gemotiveerde mensen. Dat komt omdat ze een nieuwe kans krijgen om hier in Nederland letterlijk iets op te bouwen. Bij de diverse vakopleidingen zijn voor deze zij-instromers diverse verkorte basisopleidingen ontwikkeld waarmee ze na drie tot zes maanden opleiding vrij snel aan de slag kunnen.

Het vak aantrekkelijk maken voor jonge mensen

We hebben hier te maken met een paradox; er zijn vele handen nodig, maar jonge mensen willen minder vaak met hun handen werken. Daarom proberen wij hen te motiveren met het opknappen en renoveren van projecten die dichtbij hen staan. We schreven bijvoorbeeld in deze blog over het opknappen van Landgoed Ockenburg met jonge nieuwe schilders en vrijwilligers.

Mensen aantrekken vanuit andere sectoren

Er zijn steeds meer mensen die dagelijkse stress ervaren en last hebben van burn-out verschijnselen. Dat lees je onder andere terug in dit artikel van HR Praktijk. Er zullen ongetwijfeld mensen aangetrokken worden vanuit andere sectoren die geen zin meer hebben in de vele vergaderingen, krappe deadlines en alweer een nieuw IT systeem. Zij werken liever afwisselend buiten en binnen en in teamverband. En dan iets moois maken en dagelijks resultaat zien van de werkzaamheden. Dat is pas aantrekkelijk en waardevol!

Ook zin om iemand in jouw omgeving een stap in jouw branche te laten zetten?

Er is werk in overvloed om te bouwen aan een nog mooier Nederland. Neem hier contact met ons op. Wij hebben inmiddels de nodige ervaring en successen behaald en kunnen daarbij zeker een handje helpen.