Samen bouwen aan een gezonde toekomst!

In een recent artikel van De Telegraaf, genaamd “Zo gezond is de Nederlander”, valt te lezen dat volwassenen gelukkig steeds vaker bewegen, maar jongeren daarentegen steeds minder. De kans op obesitas neemt toe, omdat kinderen met tablet of mobiel op de bank zitten of urenlang opgaan in een game achter het beeldscherm van de computer. Je ziet zelfs al kinderen van 4 à 5 jaar met zo'n ding voor de neus! Het is ongezond aangeleerd gedrag, waarbij deze groep jonge mensen steeds zwaarder wordt, vaker diabetes type 2 ontwikkelt en een veel grotere kans maakt op kanker en hart- en vaatziekten en diverse andere klachten.

Tientallen onderzoeken hebben de nadelige gevolgen ervan al aangetoond, maar toch laten we het met z'n allen weer gebeuren. We leven in een maatschappij waar we enerzijds terugverlangen naar oude waarden van vroeger en anderzijds niet zonder de smartphone kunnen. Kijk maar:

Een interessant fenomeen

Wie niet elke dag achter de computer zit, maar ook TV kijkt is het misschien opgevallen. Gezinnen van bekende Nederlanders, zoals Frans Bauer, Rene Froger en Tooske Ragas, gingen een aantal maanden geleden in TV programma’s terug naar de jaren ’70, ‘80 en ’90 van de vorige eeuw. Het verlangen naar ‘vroeger’ is blijkbaar groot en de ouderwetse gezelligheid van samen spelletjes doen werd door kijkers gewaardeerd in deze TV serie reeks genaamd: “Groeten uit 19XX.”

Huilende kinderen vanwege ‘niet bereikbaar zijn’

Aanvullend op het genoemde fenomeen zie je steeds vaker de hang van mensen om terug te gaan naar ‘de basis’, wat dat dan ook mag betekenen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. In het TV programma van Angela Groothuizen “Ver van huis” gingen gezinnen een tijd bij de Amish wonen. Het verplicht moeten inleveren van de smartphone leverde bij de meeste deelnemers nogal wat tranen op. Het merendeel wilde naar huis.

Zijn we onthand of is er wat positiefs aan de hand?

Het doet je beseffen dat mensen volledig onthand zijn als ze zo’n ding niet in hun hand hebben. Toch blijkt elke keer weer dat deze ‘schokkende’ gebeurtenis van het niet bereikbaar zijn in de meeste gevallen voor een onverwachte saamhorigheid zorgt. Zou dat ook het succes van “Expeditie Robinson” zijn? Het gaat in op het instinct dat we van nature hebben om samen aan iets te bouwen, maar wat door alle digitalisering en zogenaamde ‘vooruitgang’ op de achtergrond verdwenen is.

Gedrag doorbreken is uitdagend

Zomaar iemand zijn of haar gedrag laten veranderen is uitdagend. Het gamen, op de bank hangen en het met de smartphone in de hand gaan slapen is als het hebben van een verslaving. We weten het wel, maar doen het toch. Hoe we het gedrag dan kunnen doorbreken? Wij zijn geen gedragspsychologen, maar denken wel dat een goed voorbeeld altijd doet volgen. Daarom is het van belang is om vooral ook de positieve verhalen te blijven delen van zowel jonge als oudere energieke en gezonde mensen. Mensen die zelf veel energie hebben blijken dit gedrag vaak overgenomen te hebben van een energieke ouder of iemand in hun omgeving die hen inspireerde om iets samen te gaan ondernemen.

Er is nu werk aan de winke!

Werken is een werkwoord, net zoals fietsen, hardlopen, zwemmen en fitnessen. Je verbrandt er energie mee en je krijgt er energie van. Van gamen en appen ga je niet zweten, tenzij je bijvoorbeeld gamet op een Nintendo Wii. Waarom er juist nu werk aan de winkel is? Omdat onze maatschappij vergrijst en er op heel veel plekken gezonde en energieke mensen nodig zijn die willen bouwen, timmeren, schilderen en stuken. Samen bouwen aan een gezonde toekomst betekent ook dat we jouw inspirerende verhaal op prijs stellen om als voorbeeld te dienen voor een ander.

We komen graag in contact met energieke jonge mensen die van de bank af willen springen om iets op te bouwen.

Klik hier voor de gebruikte bron: “Zo gezond is de Nederlander”

25 nov 2019