Goedkoop bouwmateriaal komt bouwbedrijven duur te staan

Ken je het spreekwoord ‘goedkoop is duurkoop?’ Als je ergens weinig voor betaalt en het van slechte kwaliteit is, dan ga je alsnog de rekening betalen, is wat het zo ongeveer betekent. En dat is zeker het geval met goedkope bouwmaterialen die door bouwbedrijven gebruikt worden. Kijk maar:

Op het verkeerde been!

Je bent op het verkeerde been gezet, want we hebben het hier niet over bouwmaterialen zoals beton, ijzer, hout of wat dan ook. Het gaat in dit geval over verkeerd materiaal dat in de bouw gebruikt wordt voor de persoonlijke bescherming van bouwvakkers. Een behoorlijk onderschat probleem. Wist je bijvoorbeeld dat zo’n 8 procent van het ziekteverzuim te maken heeft met verkeerde veiligheidsschoenen? Op de verkeerde voet gezet dus. Bouwvakkers, zo blijkt, lopen te vaak op te lichte, zogenaamd lekker zittende schoenen, terwijl deze goedkope schoenen voor rugklachten en instabiliteit kunnen zorgen. Wil je toch op de juiste schoen gezet worden? Dan geven we de tip om deze uitgebreide blog te lezen. Het voorkomt ‘duurkoop’ van bouwvakkers die met gezondheidsproblemen op de reservebank zitten.

“Wat zeg je? Ik kan je niet verstaan”

Iemand die in de bouw dat antwoord geeft kan voor levensgevaarlijke situaties komen te staan. De waarschuwende opmerking “Kijk uit!” werd even niet gehoord. Behoorlijk duurkoop als je bedenkt dat een groot aantal steigerbouwers, timmerlieden, stratenmakers en andere mensen in de bouw dagelijks met lawaai op het werk te maken hebben. Zo’n 20% van de werknemers merkt dat hij minder goed hoort dan anderen. Goedkope bescherming, of erger nog helemaal geen bescherming, levert in het ergste geval een blijvende piep op in het gehoor. De bijeffecten? Stress, angst, slaap- en concentratieproblemen. Soms zelfs sociaal isolement. Nogal verontrustend!

Nog meer goedkoop is duurkoop?

Ja, want nog steeds is vallen van grote hoogte een groot probleem in de bouw. Of het feit dat bouwvakkers aan het werk zijn die plotseling van alles op hun hoofd kunnen krijgen waar zelfs een bouwhelm niet tegen helpt. Dat het probleem groot is blijkt wel uit het feit dat recent nog op 33 plekken in Limburg bouwprojecten zijn stilgelegd omdat de veiligheid ondermaats was. En wat dat betekent, hoeven we niet uit te leggen.

Aandacht, aandacht, aandacht!

De veiligheid van mensen moet altijd op nummer één staan! Dat bouwprojecten hierdoor stil komen te liggen kan toch niet de bedoeling zijn! Zeker nu er op dit moment ook vanwege milieu gerelateerde redenen bouwprojecten worden stilgelegd. Bouwvakkers op de reservebank in tijden dat er een tekort aan goede mensen is en er voor veel burgers sprake is van woningnood? Onaanvaardbaar!

Eens?

Beter is om in goed beschermend materiaal voor bouwvakkers te investeren. Dan ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Reageren?

Opstap Personeelsdiensten zal altijd opkomen voor de veiligheid van haar flexkrachten. Reacties hoe de veiligheid verbeterd kan worden, of voorbeelden uit de praktijk, stellen we altijd op prijs.

NB: Voor de eerder verschenen blog: “5 tips om de veiligheid in de bouw te vergroten”, klik hier.

4 nov 2019