Van 130 kilometer per uur weer naar 100.  Een onnodige maatregel want we staan vooral in de file.

Waarschijnlijk heb je het al gezien. Wat niet klopt is het bord ‘’130’’, want die kun je net zo goed van de snelwegen verwijderen. Niet vanwege het feit dat er binnenkort weer overal 100 gereden moet worden, in verband met het inperken van de CO2 uitstoot, maar vooral omdat je tegenwoordig vooral op de meeste plekken in de file staat. Dan is zo’n bordje eigenlijk niets meer en minder dan pure frustratie.

Boze boeren, maar ook boze bouwers

Recent hadden we de drukste ochtendspits ooit. Op 1 oktober trokken boze boeren naar Den Haag om te demonstreren op het Malieveld. Boos, omdat het hen vanwege allerlei ingrijpende milieuplannen en wilde ideeën onmogelijk wordt gemaakt om straks hun werk uit te voeren. Maar ook werkend Nederland is boos, omdat ze steeds minder vaak op tijd op hun werkplek kunnen zijn of nog vroeger dan vroeg op moeten staan.

Wie weleens een schilder, timmerman, aannemer of stukadoor over de vloer heeft gehad weet dat deze mensen vaak proberen voor de spits al onderweg te zijn. Het bijverschijnsel is dat zij al ruim voor jouw ontbijt bij je aanbellen en al zijn vertrokken op het moment dat je net geluncht hebt. En daarbij zijn ze ook nog eens behoorlijk milieuvriendelijk, want de meeste van hen doen aan carpooling en rijden samen in de auto of een busje. Waarom? Omdat het nu eenmaal ondoenlijk is om kruiwagens, gereedschap, zakken zand of gipsplaten met het Openbaar Vervoer te verplaatsen.

Hoe maken we het wel kloppend?

Met meer dan 17 miljoen mensen in een klein kikkerlandje zijn files nauwelijks nog te voorkomen. Wel denken we dat het mogelijk is met wat goede wil om een en ander wat meer kloppend te maken:

  • Als meer zakelijke rijders de spits mijden kunnen de mensen in de bestelbusjes eerder bij jou aan het werk gaan als er wat te schilderen, stuken of te verbouwen valt.
  • Een oproep om, net zoals ambachts- en vaklieden, ook eens wat vaker te carpoolen. Misschien een “Binnenhof-busje” aanschaffen?
  • Als je weinig te vervoeren hebt pak eens wat vaker het Openbaar Vervoer.
  • Aan de regering de oproep om de maximum snelheid niet verder te verlagen. Want als we een keer niet in de file staan, dan willen we wel graag door kunnen rijden!

Vanwege ‘minder stikstof’ worden er zo’n 18.000 bouwprojecten in Nederland gestaakt en zal er naar verwachting voor de bouwsector een miljardenschade ontstaan. Terwijl er nota bene op dit moment sprake is van ernstige woningnood. Net als bij de boeren is het voortbestaan voor sommige bedrijven in de bouw hierdoor onzeker geworden.

Zeggen dat het goed gaat met de economie en vervolgens degene die het opgebouwd hebben in de problemen helpen?

Wat klopt er hier niet? Precies…

Reacties stellen we enorm op prijs.

14 okt 2019