opstap 8109

“Mijn vrouw-zijn is geen thema meer”

“Deze vrouwen staan hun mannetje in de bouw”

“Vrouwen moeten de stap naar de bouw durven te zetten”

“Een bouwbedrijf runnen mét knalroze bouwhelm”

Het zijn vier titels die je vindt op het internet als je googled op ‘vrouwen en bouwbedrijven’. Doe het zelf ook maar eens. Het is opvallend hoeveel recente berichten op het internet gaan over het feit dat bouwen en schilderen allang geen specifieke mannenberoepen zijn. Maar wat is de status nu echt, hoe geëmancipeerd zijn we werkelijk in Nederland?

Even andersom denken

Laat ik het ter inspiratie eens omdraaien en doen alsof bouwen en schilderen vooral traditioneel een vrouwenberoep zou zijn. Dan krijg je zo ongeveer het volgende:

“Mijn man-zijn is allang geen thema meer in de bouw”

“Deze mannen staan hun vrouwtje in de bouw”

“Mannen moeten de stap naar de bouw durven te zetten”

“Een bouwbedrijf runnen mét een gele bouwhelm”

Begrijp je? Volgens mij klinken de meeste titels dan ineens merkwaardig, nietszeggend of zijn ze zelfs lachwekkend. Het gaat er volgens mij gewoon om dat we als mensen, mannen en vrouwen, samen prachtig mooi werk verrichten. Of zit ik ernaast? Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld het stellen van ‘een vrouwenquotum’ in de bouw, wat ik laatst in een artikel las, nogal vrouwonvriendelijk klinken. Een baan krijgen omdat je vrouw bent, wie wil dat nou? Daarom vond ik het verhaal van schilder Samantha zo inspirerend. Zij zei: “Timmervrouwen bestaan ook, met dank aan de feministen, maar ik ben gewoon schilder!”

De bouw aantrekkelijk voor de vrouw?

Er zijn vrouwen die vinden dat er meer aandacht moet komen voor vrouwen in de bouw. Bij deze. Ook vinden ze het fijn om vakinhoudelijk met andere vrouwen in de bouw te praten. Die groepen bestaan gelukkig, net zoals bij mannen. Bouwnetwerk is een mooi voorbeeld van zo’n vrouwennetwerk. Juist in de bouw doe je nieuwe vriendschappen op en is het werk enorm afwisselend en moeten er goede en veilige voorzieningen zijn. Dat geldt voor alle mensen.

De bouw wordt nog aantrekkelijker door er vanuit te gaan dat we allemaal gewoon ‘homo sapiens’ zijn. De een misschien wat gespierder, de ander wat creatiever of flexibeler, maar het zou niet uit moeten maken, want ze zijn allemaal keihard nodig.

Nog meer vrouwen zijn welkom

In mijn rol als landelijk adviseur bij Opstap Personeelsdiensten ben ik samen met mijn collega’s dagelijks actief om via zij-instroom de personeelstekorten binnen de bouw te helpen verminderen. Vandaar dat ik hoop om hiermee nog meer vrouwen voor de bouw-, afbouw- en schildersector te interesseren. Ik verwijs dan ook graag naar deze site. Een uniek schildersbedrijf met een stel frisse, vlotte en sympathieke meiden aan het werk.

Reacties stel ik enorm op prijs, zowel van mannen als vrouwen. Want het percentage van zo’n 9% vrouwen in de bouw mag best groeien. Misschien heb je zelf wel een inspirerend verhaal te vertellen.

René Hoogenberk

NB: De roze bouwhelm past ons allemaal. Net zoals de gele.

28 aug 2019