Opstap blog

Om maar eens met de deur in huis te vallen; in Nederland is er in een aantal branches een groot tekort aan goed opgeleid personeel. In de meeste gevallen betreft het werkzaamheden waarbij de handen gebruikt worden. En daar zit een positieve boodschap in, die mogelijk interessant is voor mensen die een denkberoep gekozen hebben waar minder of geen toekomst in zit. Kijk maar:

Met je handen blijf je geld verdienen

Weet je wat een kapster doet als zij werkloos wordt, of bijvoorbeeld een schilder of kok die geen werk meer heeft? Precies zij kunnen nagenoeg gelijk weer aan de slag en beginnen overmorgen. Dat doen zij door voor zichzelf iets op te starten of bij een gelijksoortig bedrijf in dienst te gaan. Er is immers werk genoeg.

Dat is anders voor mensen die alleen maar kunnen denken, omdat daar op dit moment veel banen zijn die wegens digitale ontwikkelingen plotseling kunnen verdwijnen. Wie met zijn handen geld verdient heeft op dit moment een behoorlijk goede baanzekerheid met veel carrièreperspectief. Zolang je je handen maar wilt laten wapperen. Samantha, de schilder uit onze vorige blog is daar zo’n mooi voorbeeld van. Zij zou ook willen leren renoveren, behangen en wil misschien zelfs gaan stuken.

Enkele hoogtepunten van vele handen

In de praktijk zien we dat onze aanpak werkt om het tekort aan personeel terug te dringen. We hebben Syrische en Iraakse statushouders opgeleid tot stukadoors en schilders door hen scholing en een stageplek aan te bieden. Onder deze groep van nieuwe Nederlanders zitten timmerlieden, schilders, stukadoors en loodgieters waar hier heel veel vraag naar is. We leiden hen op met ons kwaliteitsniveau en de daarbij behorende veiligheidseisen. Maar veel belangrijker is dat zij zich welkom voelen en een kans krijgen bij de bedrijven.

Prachtig mooi is ook de samenwerking met de diverse vakopleidingen om zij-instromers een kans te geven. Zo werd een oud station in Aalten omgetoverd tot een ‘krachtplek’. Kijk eens naar deze aansprekende video. Maar er zijn ook mooie resultaten in Zutphen, waar bij de vakschool op dit moment 8 nieuwe stukadoors worden opgeleid. Inmiddels zijn er al diverse bedrijven die de voordelen zien en deze aankomende vakkrachten graag een kans geven op verdere ontwikkeling!

De diepere betekenis

Het echte hoogtepunt van de vele handen is dat er met al deze ‘handen in opleiding’ iets heel moois aan onze maatschappij wordt teruggegeven. Samantha was blij met haar werk op landgoed Ockenburg, waarbij o.a. een clubhuis van Stichting Scouting De Rimboejagers is opgeknapt. Er wordt ook gezorgd dat in onderkomens van natuurorganisaties, buurtverenigingen en clubs weer lezingen, kinderfeestjes en andere maatschappelijke projecten kunnen plaatsvinden. Of het nu een clubgebouw is of een kerk, al die mensen die met vele handen iets maken verdienen maar een ding:

Applaus!

Ook meewerken aan hoogtepunten?
Gewoon contact opnemen, want een baan met je handen is helemaal zo gek nog niet!

 

10 jul 2019