opstap 8105

“Aanpassen is niet echt nodig, want ik hoor hier ook echt thuis. Mijn humor wordt gewaardeerd, mijn vriendinnen snappen mij niet, maar de mensen op mijn werk wel!”, dat was een antwoord van Samantha die via Opstap het schildersvak is ingegaan. We vroegen haar of het uitdagend was om voornamelijk tussen mannen te werken. “Timmervrouwen bestaan ook, met dank aan de feministen, maar ik ben gewoon schilder”, was ook zo’n mooie uitspraak van haar. Maar waarom heeft ze voor deze baan gekozen?

Altijd resultaat en blije gezichten

Samantha had al vier jaar het idee om het schildersvak in te gaan. “Ik hou van direct resultaat in mijn werk en vooral om blije gezichten van klanten om mij heen te zien”, vertelt ze. In eerdere banen in de detailhandel, o.a. bij Blokker en een aantal supermarkten, had ze die ervaring lang niet altijd. Behalve als er werd afgerekend bij de kassa zag ze resultaat en wist ze of ze het wel of niet goed had gedaan. Nu levert zij elke dag iets waar klanten een glimlach van op het gezicht krijgen.

Een mooie Opstap

Vorig jaar zag ze een vacature bij Indeed. Ze kon zich omscholen, met behoud van haar toenmalige uitkering. Twijfel was er niet. “Dat ga ik doen!” Vervolgens kwam zij in contact met Jacques Lipman, onze adviseur in de regio. “Hij heeft gevochten voor mij en ik ben hem erg dankbaar dat hij alles op de achtergrond voor mij geregeld heeft met de instanties.” Jacques spreken we overigens ook en hij legt uit hoe enorm hij onder de indruk is van haar energie en gedrevenheid. Want, hoewel het lang duurde om haar op de schildersvakschool te plaatsen bleef zij haar droom najagen. “Nee, ik wil geen schoonheidsspecialiste worden” was haar antwoord toen er even geen uitzicht op de schildersopleiding was.

Ambitie genoeg

Hoe zie je jouw toekomst? Dat was een volgende vraag. “Ik geniet van elke dag en elke dag is een leerproces. Zo stel ik mij ook op”. Ondanks deze bescheidenheid volgt daar gelijk op dat ze hoopt straks uitgeleerd te zijn en zelfstandig als schilder te kunnen werken. Maar ze zou ook wel willen renoveren, behangen en het stukadoorsvak leren. Haar zwager is stukadoor en ze legt uit dat er kansen zat zijn in alles wat met het bouw- en schildersvak te maken heeft. Gezien het tekort aan vaklieden geven we haar geen ongelijk.

Trots

Tijdens haar opleiding bij de Schildersvakopleiding in Rijswijk, die zij via Opstap volgde, heeft zij meegeholpen aan een project op Landgoed Ockenburgh dat met de hulp van vrijwilligers en sponsoren is opgeknapt. “Met Pinksteren ben ik er samen met mijn vriend naartoe gereden om te laten zien wat voor gaafs we daar gerealiseerd hebben”, vertelt ze. Daarnaast werkt Samantha op dit moment namens Opstap bij Heko in Den Haag, die zich bezighoudt met een groot aantal onderhoudswerkzaamheden, waaronder schilderwerk van vastgoed. “Ik heb mijn keuze gemaakt, ik kijk nooit meer achterom en wie weet heb ik binnenkort wel een vaste baan!”

Tot slot

Deze blog is met goedkeuring van Samantha geschreven. Vanwege respect voor haar privacy laten we haar achternaam achterwege. Samantha bewijst eens te meer, dat vrouwen prima binnen de bouw functioneren. Zie dit dan ook als een extra aanmoediging naar vrouwen in Nederland. Kiezen voor een vak binnen de Bouw & Techniek is echt de moeite waard! Creativiteit, voldoening en daarbij ook nog eens uitstekende arbeidsvoorwaarden! Ben jij de volgende?

24 jun 2019