Opstap krijgen en verdienen

Als adviseur bij Opstap heb ik dagelijks te maken met mensen die in de bijstand zitten, maar ook die gevlucht zijn uit hun geboorteland en hier in Nederland een nieuw bestaan proberen op te bouwen. Voor deze mensen heb ik enorm veel respect, als ik kijk naar de energie die zij na onze bemiddeling in hun werk steken. Mede gezien het feit dat er iets merkwaardigs aan de hand is, waar ik me nogal over verbaas.

Krijgen

Iemand die voor een werkgever (nog) geen waarde heeft, nieuw is in Nederland en geen baan vindt, of bijvoorbeeld langdurig werkloos is, krijgt automatisch een bijstandsuitkering. Gelukkig maar dat dit vangnet er voor hen is. Het is een minimum bestaan, aangevuld met toeslagen als je bijvoorbeeld meerdere kinderen hebt. Je krijgt het en hoeft het dus niet zelf te verdienen door ervoor te werken.

Verdienen

Het is natuurlijk beter als elke inwoner in ons land een inkomen verdient door ervoor te werken. Als gevolg van de huidige economische groei is er gelukkig uitzicht op meer banen en brengen we weer mensen opnieuw in het arbeidsproces. Bijvoorbeeld door mensen op te leiden naar schilder of timmerman. Het is echter wel merkwaardig dat mensen die voorheen een bijstandsuitkering en toeslagen hadden, dan niet meer maar mínder gaan verdienen. Deze laatste zin moet je wellicht nog een keer lezen, want eerlijk gezegd is dit niet bepaald motiverend. Feitelijk vraag je aan iemand om geld in te leveren als hij of zij gaat werken. Verdienen zij dat? En, wat zou je zelf doen in deze situatie?

Leren

We kunnen met z’n allen leren van een jongeman die onlangs aan werk is geholpen. Hij ging namelijk aan de slag met minder dan de bijstand. Toen ik hem sprak zei hij met tranen in zijn ogen: “Zie je wel, ik kan het!”. Dat was voor hém veel belangrijker. Ook kunnen we veel leren van de Syrische en Irakese mensen. Binnen hun cultuur is het ondenkbaar dat de man zijn gezin niet kan onderhouden. Ze nemen niet graag geld aan, maar gaan daarvoor liever keihard aan het werk.

Motiveren

Al eerder schreef ik enorm veel respect te hebben voor mensen die met een minimumloon een gezin moeten onderhouden. Ik kan hen alleen motiveren door aan te geven dat het een begin is naar een hoger inkomen. Omdat je, eenmaal aan het werk, jaarlijks een loonsverhoging krijgt via de cao. Nu tijdelijk accepteren dat je minder dan de bijstand gaat verdienen. En dan leg ik vooral uit dat de situatie over twee jaar anders gaat worden, omdat er dan een beter perspectief is in het arbeidsproces. Maar toch, het blijft best wel een uitdaging.

Tot slot

De hier geschetste en nogal merkwaardige situatie kan niet zomaar worden opgelost. Wel hoop ik hiermee wat meer aandacht te vragen voor mensen die misschien net even iets meer dat extra schouderklopje verdienen.

Joey Krabben – Adviseur Opstap

We zijn benieuwd hoe je zelf tegen deze situatie aankijkt.
Neem hier contact met ons op als je wilt reageren.

5 feb 2019