blije-banenberichten-vanuit-de-bouw

Het personeelstekort in de bouw van rond de 55.000 mensen is opgelost!” Zou het niet fantastisch zijn als we dat volgend jaar in de media zouden lezen? De realiteit is helaas anders.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) meldde dit bizarre tekort aan werknemers eind vorig jaar in haar publicaties. Het betekent concreet dat 55.000 vacatures open staan of binnenkort open komen te staan. Dat is een aanzienlijk aantal dat niet zomaar is ingevuld. Veel ondernemers in de bouw weten zo langzamerhand niet waar ze gekwalificeerd personeel vandaan moeten halen. De praktijk wijst inmiddels uit dat je best wat kan doen aan het personeelstekort.

De kromme realiteit!
Er is een groot personeelstekort in de Bouw maar tegelijkertijd wordt het moeilijker voor mensen met een WW-uitkering om via een uitzendbureau in de bouw aan de slag te komen. Terwijl zij vaak via het UWV in contact komen met juist deze organisaties. De kromme realiteit is dat werken in de bouw voor deze groep mensen onaantrekkelijk wordt gemaakt door een recente bepaling in de nieuwe CAO Bouw & Infra. De zogenaamde inloopschalen, welke juist bedoeld waren om mensen ervaring op te laten doen in de Bouw, zijn ineens niet meer van toepassing op uitzendkrachten! Lees meer hierover in het volgende artikel.

Welke kansen liggen er nog?
Werkgevers zitten te springen om nieuwe vaklieden. Maar vergeten we daarbij mogelijk specifieke groepen in onze maatschappij? Het antwoord is ja! Momenteel wordt het personeelstekort deels opgelost, door mensen met een WW-uitkering te enthousiasmeren en om te scholen. Maar ook bij de Wajongers en Bijstandsgerechtigden zitten er prima kandidaten. Uit de praktijk blijkt inmiddels hoe succesvol dit is en hebben we al heel wat blije banenberichten kunnen melden.

Ook steeds meer afspraken met gemeentes. Een mooie ontwikkeling!
Waar het UWV verantwoordelijk is voor de meeste uitkeringen, waaronder de WW en Wajong, moet een bijstandsuitkering worden aangevraagd bij de gemeente. Met het UWV werken we al langer nauw samen en zijn er diverse projecten op landelijk niveau actief. Maar dat geldt inmiddels ook voor de gemeentes. In het kader van de Participatiewet werken zij tegenwoordig nog intensiever samen met marktpartijen die kandidaten opleiden of omscholen en daarna daadwerkelijk naar werk bemiddelen.

In het oosten van het land werden de eerste successen geboekt met statushouders. Inmiddels zijn er contacten en samenwerkingen met gemeentes door heel Nederland en kunnen we steeds meer blije banenberichten melden. En elke keer weer is het een uitdaging om kandidaten met een bijstandsuitkering naar tenminste een halfjaarcontract bij een bedrijf te bemiddelen. Bij projecten waar een subsidieregeling van toepassing is, zoals DWSRA, worden de opleidingskosten grotendeels gedekt. Maar dit geldt met name voor mensen met een WW-uitkering. Voor bijstandsgerechtigden moeten de kosten uit een potje bij de gemeente worden betaald. Aangezien elke gemeente daarbij een eigen beleid hanteert, is dit elke keer weer een nieuwe uitdaging. Maar als de kandidaat zo een reële kans heeft op een baan, dan is dat uiteraard een win-win-win situatie. Niet alleen voor de gemeente, maar ook voor de persoon zelf én de werkgever.

Tot slot
Laten we niet te veel naar regelgeving kijken, maar vooral naar welke kwaliteiten en capaciteiten iemand heeft. De vraag is wie het beste bij jouw bedrijf past. Een jong iemand met weinig levenservaring of een oudere met wellicht een slechte start, maar die de kans van zijn of haar leven wil pakken. En zouden er meer banen gerealiseerd kunnen worden als subsidieregelingen, zoals de DWSRA, ook zouden gelden voor Wajongers en Bijstandsgerechtigden? Het mag allemaal wel wat menselijker en praktischer.

Verder doorpraten hierover?
De individuele successen zijn er legio en het zou fantastisch zijn als we nog meer werkgevers én nieuwe werknemers in de Bouw blij kunnen maken.

Neem hier contact met ons op.

29 okt 2018